legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Voucherele de vacanta in 2025: conditii de acordare, cuantum si tratament fiscal

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
29 Aprilie 2025
29 Aprilie 2025
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Voucherele de vacanta in 2025: conditii de acordare, cuantum si tratament fiscal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Voucherele de vacanta raman si in 2025 un beneficiu important atat pentru angajatii din sectorul public, cat si pentru cei din mediul privat, contribuind la stimularea turismului intern si la cresterea calitatii vietii angajatilor.

In acest articol vom analiza principalele reglementari legislative actualizate pentru 2025 si vom explica cine poate beneficia de aceste vouchere, care sunt sumele maxime acordate si cum sunt acestea tratate din punct de vedere fiscal. 

Legea privind voucherele de vacanta

Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare este principalul act normativ care stabileste procedura si conditiile de acordare a voucherelor de vacanta. 

In completarea acesteia, Ordonanta de Urgenta nr. 8/2009 reglementeaza acordarea voucherelor de vacanta pentru angajatii din sectorul bugetar, stabilind limite valorice si conditii specifice pentru beneficiari.

Modificari importante au fost aduse prin OUG nr. 156/2024, care stabileste noi reguli incepand cu anul 2025, inclusiv posibilitatea ca angajatii din sectorul public sa primeasca vouchere in valoare de 800 de lei, daca achizitioneaza pachete turistice de cel putin 1.600 de lei.

Normele metodologice pentru aplicarea acestor reglementari sunt aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 215/2009 si detaliaza modul de implementare in practica, inclusiv implicarea angajatorilor, modalitatea de emitere (suport electronic sau hartie), precum si aspecte legate de evidenta si raportare.

Cadrul fiscal este completat de prevederile Codului Fiscal (art. 76), care trateaza voucherele de vacanta drept avantaje in natura, supuse impozitului pe venit.

Cine primeste vouchere de vacanta?

Conform OUG nr. 8/2009, beneficiaza anual de vouchere de vacanta in valoare de 1.600 lei salariatii care lucreaza in institutii publice si au un salariu de maximum 8.000 lei.

Totodata, pentru anumite categorii de angajati din sectorul public – precum personalul militar, politistii (inclusiv cei din penitenciare) si personalul civil din institutiile de aparare, ordine publica si securitate nationala – se pot deconta servicii turistice in limita a 1.600 lei pe an, daca salariul net lunar nu depaseste 8.000 lei.

In sectorul privat, acordarea voucherelor de vacanta este optionala si ramane la latitudinea angajatorului, fiind considerata un beneficiu extrasalarial.

Potrivit art. 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a OUG 8/2009, angajatorii stabilesc regulile privind acordarea voucherelor de vacanta in colaborare cu organizatiile sindicale legal constituite sau, in lipsa acestora, cu reprezentantii salariatilor. 

Aceste reguli se includ fie in contractele colective de munca, fie in regulamentele interne si trebuie sa cuprinda:

  • numarul salariatilor care pot beneficia de vouchere de vacanta si valoarea acestora, in functie de resursele financiare ale angajatorului;
  • categoriile de angajati eligibile pentru primirea voucherelor;
  • formatul in care sunt emise voucherele – pe suport electronic si/sau hartie.

 

De asemenea, angajatorul trebuie sa prevada in bugetul de venituri si cheltuieli o pozitie distincta, denumita „Vouchere de vacanta”, pentru a acoperi valoarea acestora.

Prin urmare, acordarea voucherelor de vacanta se reglementeaza prin contractul colectiv de munca, iar in absenta acestuia, prin regulamentul intern.

Motivarea angajatilor - Lucrarea va ofera informatii despre tehnicile folosite la ora actuala cu privire la motivarea angajatilor aplicate cu succes de marile companii!

Care este nivelul maxim al voucherelor de vacanta in 2025

Potrivit OUG 156/2024, incepand cu anul 2025, angajatii din sectorul public pot beneficia de vouchere de vacanta in cuantum de 800 de lei, suma care acopera jumatate din valoarea unui pachet turistic de minimum 1.600 de lei. Practic, statul contribuie cu 50% din costul serviciilor turistice achizitionate de angajati. 

In ceea ce priveste salariatii din sectorul privat, conform art. 1 alin. (4) din O.U.G. nr. 8/2009, nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta de catre alti an­gajatori decat institutiile publice reprezinta contravaloarea a maximum sase salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru un salariat, in de­cursul unui an fiscal. 

Astfel, in anul 2025, in domeniul privat, voucherele nu sunt limitate la suma de 1.600 lei, ci la suma de 24.300 lei/an (4.050 lei x 6, unde 4.050 lei reprezinta salariul de baza minim brut pe tara in anul 2025). 

Cuantumul acordat salariatilor sub forma voucherelor de vacanta se stabileste proportional cu durata contractului de munca, intr-un an calen­daristic. 

IMPORTANT DE STIUT!
Valoarea voucherelor de vacanta nu are legatura cu venitul brut ori salariul de baza brut de care beneficiaza salariatii. 

Acordarea voucherelor de vacanta in cazul cumului de functii

In cazul cumulului de functii, voucherele de va­canta vor fi acordate de catre angajatorii unde salariatii isi au functia de baza, potrivit legii, sau, dupa caz, de fiecare angajator, proportional cu tim­pul lucrat, cu respectarea prevederilor legale in vigoare. 

Impozitare vouchere de vacanta

Iata ce trebuie sa stie angajatorii despre tratamentul fiscal al voucherelor de vacanta in 2025:

1. Conform art 76 alin 2 lit h din Codul fiscal, voucherele de vacanta sunt considerate venituri asimilate salariilor si se impoziteaza cu cota de 10% aplicata la valoarea nominala (impozit pe venit). 

2. Totusi, daca valoarea acestora nu depaseste plafonul de 6 salarii minime brute pe economie (24.300 lei anual), nu se datoreaza contributia la asigurarile sociale (CAS – 25%) si contributia asiguratorie pentru munca (CAM – 2,25%). 

3. Voucherele de vacanta raman incluse in baza de calcul a contributiei la sanatate (CASS) calculata prin aplicarea cotei de 10% la valoarea nominala a voucherelor acordate.  

Intrebari frecvente cu privire la voucherele de vacanta

Va prezentam mai jos raspunsuri la unele dintre cele mai des intalnite intrebari cu privire la voucherele de vacanta. Rapsunsurile sunt oferite de specialistii portalcontabilitate.ro.

 

PFA-urile beneficiaza de vouchere de vacanta?

 

Voucherele de vacanta de acorda de catre angajatori salariatilor, iar aceste facilitati trebuie mentionate in  in contractul individual de munca sau in regulamentul intern. Prin urmare, persoana fizica in calitate de titular al PFI sau PFA NU poate beneficia de vouchere in conditiile legii. 


Salariatii part-time pot primi vouchere de vacanta?


Da, salariatii incadrati cu timp partial de munca au dreptul la vouchere de vacanta similar salariatilor cu norma intreaga. Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta de catre angajatorii din domeniul privat reprezinta contravaloarea a maximum sase salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal. Voucherele de vacanta se acorda proportional cu timpul lucrat. 

 

Cum se face regularizarea impozitului si CASS in cazul voucherelor de vacanta restituite de un angajat la data plecarii din unitate?  

 

Conform pct 17 alin. (7) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 81 din Codul fiscal, in situatia in care se constata elemente care genereaza modificarea veniturilor din salarii si asimilate salariilor si/sau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care angajatorul a efectuat calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective si stabilirea diferentelor de impozit constatate se efectueaza pentru luna la care se refera, iar diferentele de impozit rezultate vor majora/diminua impozitul datorat incepand cu luna constatarii.

In aceasta situatie angajatorul trebuie sa recalculeze drepturile cuvenite salariatului, ca urmare a restituirii biletelor de valoare impozitate, diferentele de impozit pe salarii astfel stabilite pentru luna respectiva urmand sa diminueze impozitul datorat incepand cu luna in care se realizeaza recalcularea.

Prin urmare, salariatul este repus in situatia anterioara acordarii biletelor de valoare, impozitul pe salarii aferent acestor bilete de valoare neutilizate si restituite urmand a diminua impozitul pe salarii datorat de acesta incepand cu luna constatarii modificarii bazei de calcul al acestuia.

Reglarea poate fi facuta la luna restituirii tichetelor/voucherelor fara a se depune declaratie rectificativa, intrucat declaratia 112 permite acest lucru. In caseta E3 din D112 exista rubrica ,,Contravaloare tichete de masa/tichete de cresa/tichete culturale/vouchere de vacanta restituite.

In concluzie, se poate regulariza impozitul platit in plus in luna acordarii voucherelor in luna curenta prin D112. 

NOUTATI din Legislatie muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!


Noile prevederi au in vedere reincadrarea fiscala
a diurnei si declararea acestea in D 112!

Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea
Diurna legala in Romania si in strainatate!

BONUS: 37 de studii de caz privind acordarea diurnei in situatii controversate, insotite de solutiile specialistilor

Vedeti AICI modificarile explicate >>


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]